Cenzorul asociatiei de proprietari – salariat sau firma specializata?

Alegerea intre a angaja o persoana fizica si a colabora cu o firma specializata in servicii de cenzorat pentru asociatiile de proprietari vine cu avantaje si dezavantaje de ambele parti.

Avantajele si dezavantajele angajarii unui cenzor in cadrul asociatiei de proprietari

Persoana fizica aleasa va putea fi in permanenta alaturi de asociatie, participand la sedintele lunare de comitet si la sedintele adunarilor generale, ordinare sau extraordinare. De asemenea, va putea sustine asociatia in demersurile premergatoare adunarilor generale.

Pe de alta parte insa, cenzorul – persoana fizica isi va negocia remuneratia neta, cazand in sarcina asociatiei toate impozitele si taxele ce trebuie calculate pentru acel salariu, motiv pentru care in cele mai multe cazuri remuneratia totala aferenta mandatului unui cenzor intern este de obicei cu mult mai mare decat cea a unei firme de profil.

Este important de stiut ca nivelul studiilor cerut de legislatia in vigoare difera pentru un cenzor – persoana fizica si un cenzor-persoana juridica. Pentru o persoana fizica se impun studii medii economice sau juridice (adica absolvirea unui liceu), pe cand un cenzor – persoana juridica trebuie sa fie o firma de contabilitate membra CECCAR cu viza la zi.

Avantajele si dezavantajele colaborarii cu o firma de cenzorat

Dupa cum mentionam si mai sus, un cenzor – persoana juridica trebuie sa fie o firma de contabilitate membra CECCAR cu viza la zi, ceea ce presupune obtinerea mult mai multor calificari pentru dobandirea acestui statut, respectiv absolvirea unei facultati, sustinerea examenelor de acces si de admitere la profesia de expert-contabil, stagiatura de 3 ani si apoi cursuri de perfectionare continua permanente. Prin urmare, aveti garantia competentei si profesionalismului.

Firmele specializate in servicii de cenzorat au o vasta experienta atat in domeniul contabil, cat si in domeniul fiscal si al resurselor umane. Un cenzor – persoana juridica va avea intotdeauna incheieta o asigurare profesionala, ce vine ca o garantie suplimentara a serviciilor sale, iar prestarea serviciilor pe baza de contract negociat va oferi intotdeauna asociatiei un suport imbatabil atunci cand va fi vorba de eventuale nerespectari sau litigii.

De regula, firmele colaboreaza cu asociatiile de proprietari de la distanta, prin telefon sau online, neparticipand la sedinte. Acest aspect poate parea un dezavantaj insa, in practica, colaborarile se realizeaza cu succes.

Puneti in balanta toate avantajele si dezavantajele si alegeti in cunostinta de cauza un cenzor pentru asociatia de proprietari.

Cauti un cenzor pentru asociatia ta de proprietari? Apeleaza la o echipa de cenzori cu o experienta de 20 de ani in domeniul financiar-contabil si fiscal, din care 15 ani in domeniul asociatiilor de proprietari. Oferim servicii de cenzorat la cele mai inalte standarde pentru asociatiile de proprietari din Bucuresti, jud. Ilfov, dar si de oriunde din tara, datorita sistemului nostru de lucru online.